Kategorier
Privatøkonomi

Har du en investeringsplan?

Før du setter i gang med investeringer i aksjer og fond er det viktig at du har en investeringsplan.

Sett opp en investeringsplan før du starter med dine investeringer i aksjer og fond. Som et minimum bør din investeringsplan inneholde følgende punkter: Formål med investeringen, hvor mye du skal du investere? lengden på dine investeringer og ikke minst din risikoprofil.

Formål med investeringen

Hvorfor investerer du? Er du i begynnelsen av 20-årene, så er du kanskje mest opptatt av å bygge opp din formue raskest mulig. Er du i slutten av 30-årene eller etablert med familie og barn, så er du kanskje mest opptatt av en kombinasjon av stabilitet og vekst. Er du over 50 år og nærmer deg pensjonsalderen så er du kanskje i større grad opptatt av sikkerhet? Uansett hva ditt investeringsformål er så skriv det ned.

Hvor mye skal du investere?

Skal du investere et større engangsbeløp, eller ønsker du å spare fast hver måned? Dersom månedlig sparing, hvor stort beløp klarer du å sette av hver måned for investeringer i aksjer og fond? Hva er din sparerate?

Hvor lenge har du tenkt å investere?

Når trenger du tilgang til kapitalen du har investert? Er det sannsynlig at du vil måtte innløse dine investeringer i løpet av de neste månedene eller kan disse investeringene stå urørt de neste 5-10 årene?

Hvordan er din risikoprofil?

Investere i enkeltaksjer, aksjefond, kombinasjonsfond eller rentefond? Dette avgjøres av din risikoprofil og ikke minst lengden på dine investeringer. Dersom du ønsker å maksimere din avkastning så er enkeltaksjer i kombinasjon med aksjefond det mest riktige for deg. Men husk, prisen du må betale for høy avkastning heter risiko!

Tåler din økonomi og ikke minst, psyken din, å se at dine investeringer faller med over 50% i en tidsperiode?

Hvis svaret er nei, bør du nok velge en kombinasjon av aksjefond, kombinasjonsfond og obligasjon/rentefond.

Min investeringsplan

Under ser du en veldig forenklet versjon av min investeringsplan.

Formål: Ønsker å beskytte sparepengene mine samtidig som jeg ønsker en stabil vekst på investeringene mine.

Beløp som skal investeres: Har et engangsbeløp som jeg har investert, ønsker i tillegg å supplere med minst 10 000 Kr hver måned. Ønsker å øke min sparerate fra 26,6% til 30% (eks nedbetaling av boliglån) i løpet av året.

Varighet: Deler av den investerte kapitalen vil jeg trenge i løpet av det neste året, mens resten trenger jeg ikke før tidligst om fem år.  

Risikoprofil: Min nåværende livssituasjon gjør at jeg søker stabilitet og jevn vekst på mine investeringer. Jeg er fornøyd så lenge jeg slår mitt avkastningskrav og jager derfor ikke kortsiktig profitt.

Er du på Twitter? Legg meg gjerne til: @aksjerogfond

Legg inn en kommentar